Brandschade herstellen | Een complete gids

Brand in huis? Dat is altijd schrikken, ongeacht de omvang van de brand. Maar wat moet je nu precies doen in het geval van brandschade? Wanneer schakel je de verzekering in en waar moet je zelf rekening mee houden? In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten om brandschade te herstellen.

De oorzaken van brandschade

Brandschade kan door verschillende oorzaken ontstaan. Hoewel je het ontstaan van een brand meestal niet zelf in de hand hebt, zijn er wel enkele dingen waar je rekening mee kunt houden om brand in huis te voorkomen. Veelvoorkomende oorzaken van brand zijn onder andere defecte elektrische apparaten, kortsluiting, koken zonder toezicht, kaarsen die te dicht bij brandbare materialen staan en brandstichting. Ook kan brand ontstaan door roken binnenshuis, kinderen die met vuur spelen en slecht onderhoud van verwarmingssystemen en schoorstenen. Het begrijpen van deze oorzaken helpt bij het nemen van preventieve maatregelen om je huis en eigendommen te beschermen.

De verschillende gevolgen van brand in huis

Bij brand in huis, denk je waarschijnlijk – en vanzelfsprekend – eerst aan je persoonlijke eigendommen. Je hoopt een brand snel in de kiem te smoren om je belangrijke spullen zoveel mogelijk te kunnen redden. Dit is echter totaal afhankelijk van hoe snel de brand wordt opgemerkt en het tempo waarop de brand zich verspreidt.

Naast materiële schade aan persoonlijke eigendommen, veroorzaakt een brand in de meeste gevallen ook schade aan de binnen- of buitenkant van je woning. Deze schade is te verdelen in verschillende groepen:

  • Brandschade. Brandschade in huis omvat alle schade veroorzaakt door het vuur zelf. Dit kan variëren van verbrande muren en meubels tot structurele schade aan de woning. Vaak is de schade zichtbaar, maar soms kunnen er ook verborgen beschadigingen zijn, zoals aangetaste elektrische bedrading of structurele zwakheden in het gebouw.
  • Rook- en roetschade. Naast directe brandschade is er vaak ook aanzienlijke rook- en roetschade. Rook kan doordringen in muren, vloeren, plafonds en andere bezittingen, wat kan leiden tot aanhoudende geur en verkleuring. Roet, een bijproduct van een onvolledige verbranding, kan oppervlakken bedekken en is soms lastig te verwijderen.
  • Waterschade. Bij het blussen van een brand wordt vaak veel water gebruikt. Dit kan leiden tot waterschade in huis. Het resultaat? Natte muren, vloeren, meubels en plafonds.

Wat kun je zelf doen na brandschade in huis?

Als eigenaar of bewoner van een woning, heb je vooral invloed op het voorkómen van brand in huis. Mocht er toch brand in je woning ontstaan, zijn er een aantal zaken die je moet onthouden om de situatie onder controle te krijgen.

Veiligheid voorop

Jouw veiligheid en die van je huisgenoten staat altijd op de eerste plaats. Ga tijdens of na een brand niet zomaar je woning binnen. Het gebouw moet veilig worden gesteld door specialisten. Er is altijd kans op instortingsgevaar en andere structurele schade.

Hulp inschakelen

Bel de brandweer in het geval van brand. De brandweer komt zo snel mogelijk en zorgt ervoor dat de brand geblust wordt. Bij een grote brand wordt Stichting Salvage ingeschakeld. Deze organisatie helpt met opvang als je niet meer je eigen woning in kan, organiseren het eerste contact met je verzekering en coördineert de hulp bij schade. Dolmans is gecertificeerd door Stichting Salvage, waardoor wij ingeschakeld kunnen worden om de eerste schadestop te verzorgen.

Schade documenteren

Maak foto’s en video’s van alle schade voor de verzekeringsclaim. Dit kan later van onschatbare waarde blijken wanneer je de schade meldt bij je verzekering en een schadevergoeding aanvraagt.

Hoe kan Dolmans brandschade herstellen?

In het geval van brandschade, staat Dolmans 24 uur per dag voor je klaar. Onze specialisten doen er alles aan om alle betrokkenen zo snel mogelijk uit een vervelende situatie te helpen. We voeren beredderende werkzaamheden uit om de situatie te stabiliseren. Daarbij kun je denken aan het afdekken van beschadigde daken en ramen of het verwijderen van overtollig water. Vervolgens inventariseren we de situatie, coördineren we het werk van alle betrokkenen en zorgen we voor een veilige opslag en reiniging van persoonlijke eigendommen.

Bij brandschade in huis heb je meestal ook last van roet- en rookschade. Vooral een brandlucht kan lang blijven hangen en nare herinneringen blijven oproepen. Wij hebben de apparatuur in huis om met een geurbehandeling de brandgeur in huis zo snel mogelijk weg te nemen.

Brandschade en de verzekering

Woon je in een huurhuis? Dan heeft de woningcorporatie of verhuurder vaak een opstalverzekering geregeld. De opstalverzekering verzekert je woning voor brand-, water- en stormschade. Alle losse spullen in je huis vallen onder je inboedelverzekering. Deze verzekering dien je zelf af te sluiten.

Bij brand in een koophuis, is het raadzaam om direct de opstalverzekering in te lichten. Controleer je polis om te zien wat er gedekt wordt door jouw verzekering. De meeste polissen dekken de kosten van reparaties, vervanging van beschadigde bezittingen en tijdelijke huisvesting als je huis onbewoonbaar is. Omdat waterschade vaak gepaard gaat met brandschade, is het belangrijk om te weten of je verzekering ook waterschade dekt. Dit kan variëren afhankelijk van de polis, dus neem contact op met je verzekeringsmaatschappij voor de exacte details.

Brand in huis? Dien zo snel mogelijk een schadeclaim in bij je verzekering. Verstrek hierbij alle benodigde documentatie, inclusief foto’s, eventuele video’s en een lijst van beschadigde items. De specialisten van Dolmans kunnen je helpen bij het verzamelen en indienen van deze informatie. Wij werken nauw samen met verzekeringsmaatschappijen om het herstelproces te vergemakkelijken. De verzekeraar komt langs met een schade-expert om de schade op te nemen met een inventarisatielijst. Daarna hoor je óf en hoeveel je krijgt uitgekeerd om de schade te laten herstellen.

Wil je meer weten over brandschade herstellen in huis? Bekijk deze pagina of neem contact op met onze specialisten.